Video tape formaten

Video tape formaten

 

Heel veel tape formaten hebben de revue gepasseerd in de tijd.

Hier een overzicht van de tapes.

   
V2000 (consumenten)
V2000 Bakker Media Center
V2000
V2000 staat voor Video 2000 en stond ook bekend als VCC of Video Compact Cassette. Het was ontwikkeld door Philips en Grundig en is de opvolger van het VCR-systeem. De V2000 werd als eerste verkocht anno 1979. Na negen jaar werd de productie gestopt. Velen vonden de kwaliteit van de Video-2000 beter dan Betamax en VHS.
Betamax (consumenten)
Betamax bakker media center
Betamax
In 1975 bracht Sony de Betamax op de markt en hield geen stand in de concurrentiestrijd met VHS. Uiteindelijk werd de verbeterde Betamax (met de naam Betacam) enkel nog door professionals gebruikt.
S-VHS (consumenten)
S-VHS bakker media center
VHS
Het Video Home System werd door JVC geïntroduceerd in 1976. De beeldresolutie is 240 beeldlijnen. De VHS won de concurrentiestrijd met de andere opslagformaten zoals Betamax en V2000. In 1987 kwam JVC uit met een verbeterde versie genaamd Super-VHS.
VHS-C (consumenten)
VHS-C bakker media center
VHS-C
JVC ontwikkelde na het op de markt brengen van de VHS, de VHS-C. Dit was een variant op de Video Home System met een kleinere/compactere behuizing en was bedoeld als opslagmedium voor camcorders.
HI8 (consumenten)
hi8 bakker media center.nl
Hi8
Dit door Sony ontwikkelde videosysteem was de opvolger van de Video 8. De Hi8 heeft een betere frequentie en het geeft de kleuren beter weer dan de Video 8. Het kwam op de markt in het jaar 1989 als concurrent voor de S-VHS-C tapes van JVC. De resolutie van dit format is, net als de S-VHS 400 beeldlijnen.
Video 8 (consumenten)
Video-8-bakker-media-center
Video 8
De voorkoper van de Hi8 werd geproduceerd met het oog op het verbeteren van de gebruikerservaring van consumenten met een videocamera. Vóór Video 8 was de VHS-C de standaard en deze waren, desondanks de naam, nog relatief groot. Video 8 was met het kleinere formaat een prettig alternatief.
Digital 8 (consumenten)
Digital-8-bakker-media-center
Digital 8
Sony ontwikkelde de digitale opvolger van de Video 8 en de Hi 8 die de mogelijkheid bood aan consumenten om beelden op te nemen in digitaal DV-formaat.
MiniDV (consumenten)
Mini DV Tape
MiniDV
De MiniDV is ontwikkeld door verschillende grote videocameraproducenten en wordt nog steeds veel gebruikt met videocamera’s voor de consumentenmarkt.
SD cards (consumenten)
sd-card-bakker-media-center

SD cards
Secure Digital cards zijn opslagformaten die onderhand de standaard zijn geworden in de markt voor digitale opslag. Het wordt gebruikt voor mobieltjes, digitale (video) camera’s GPS systemen, etc. Ze zijn beschikbaar in verschillende groottes waaronder de micro SD (11.0mm x 15.0mm), de mini SD (21.5mm x 20.0mm) en de standaard SD (32.0mm x 24.0mm).
Betacam SP (professional)
Betacam-sp-bakker-media-center
Betacam SP
Voor de zakelijke markt werd de oude Betamax verder doorontwikkeld. Het resulteerde in de Betacam die gelanceerd werd in 1993.
Digital Betacam (professional)
Digital-Betacam-bakker-media-center
Digital Betacam
Na de analoge Betacam kwam in 1993 de digitale versie, de digital betacam.
DV large (professional)
DV-large-bakker-media-center
De DV Large is de grotere variant op de MiniDV die nog steeds veel gebruikt wordt in de consumentenmarkt. De DV Large was en is nog steeds erg populair binnen de professionele markt.
HDV (professional)
HDV-bakker-media-center
HDV
Het HDV bestandsformaat is om High Definition Videobeelden op te kunnen nemen op een DV cassettetape.
DVCam (professional)
DV-CAM-bakker-media-center
DV Cam
DV Cam werd in 1996 door Sony gelanceerd en was de professionelere versie van de DV.
XD Cam (professional)
XD-Cam-bakker-media-center
XD Cam
Sony lanceerde in 2003 een alternatief formaat, namelijk de XD CAM. Deze zijn onder te verdelen in vier verschillende versies, namelijk: SD, HD, EX en HD422. Het verschil tussen deze versies zit hem voornamelijk in de framegrootte, de gebruikte encoder die gebruikt werd en opnamemedia.
Umatic (professional)
Umatic-bakker-media-center
Umatic
Dit opslagformaat werd in 1971 geïntroduceerd door Sony. Het was eerste product waarbij de videotapes in een cassette verwerkt waren. Daarvoor waren het de typische haspels waar de videotapes omheen gewikkeld waren.

 

Comments are closed