Meer over 8 mm film

8 mm film is een opnameformaat waarbij de breedte van de filmstrip acht millimeter is. Er bestaan in totaal drie verschillende soorten 8 mm film, namelijk:

  • Standaard 8 mm film
  •  Super 8
  •  Single 8

Sandaard 8 /Normaal 8 / dubbel 8 
De standaard 8 mm film wordt ook wel Dubbel 8 of normaal 8 genoemd. Het werd ontwikkeld door het bedrijf Kodak en werd op de markt gebracht in 1932. Het doel van dit nieuwe formaat was om goedkoper te zijn dan de, in die tijd veel gebruikte, 16 mm film. Door de lagere prijs was het dan ook een mooi product voor de consumentenmarkt. Het idee was dat de consument er zijn eigen beelden mee zou maken en deze zou terugkijken. Echter gebeurde het regelmatig dat een grotere videoproductiemaatschappij een 8 mm versie op de markt bracht zodat mensen het in het 8 mm formaat konden bekijken.

Super 8
Super 8 van Kodak kwam uit in het jaar 1965 en het introduceerde een kleiner tandgat. Hierdoor kon er meer ruimte ontstaan op de 8 mm filmstrip waardoor er meer beeldmateriaal op de filmstrip past. Daarnaast is er aan de andere kant van de tandgaten een oxide strip waar het geluid magnetisch opgenomen kan worden.

Single 8
De single 8 was een product van het Japanse Fujifilm en moest een alternatief bieden voor het Kodak Super 8 mm formaat. De film is dunner dan de Super 8, maar dat is dan ook het enige verschil. Het was daarentegen nooit zo succesvol als de Kodak Super 8 mm film.

 

Comments are closed